ervaring

LinkedIn | Wiskundebijles | Datahulp

Net voordat ik naar de middelbare school ging, kreeg ik mijn eerste computer. Al snel startte ik met programmeren van simpele programma’s in Basic en Turbo Basic. Zoals veel b├Ęta’s was ik niet de beste in talen. Daarom programmeerde ik op jonge leeftijd al programma’s om mezelf te overhoren. Tijdens de middelbare school bleef ik, onder andere samen met vrienden, programma’s schrijven.

Na de middelbare school ben ik in 1998 Bouwkunde gaan studeren aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Daar begon ik te beseffen hoeveel werk je kon besparen met macro’s. Deze schreef ik destijds voor Autocad. Op de Hogeschool volgde ik ook enkele informatica vakken. Toen ik mijn opleiding had afgerond ging ik in 2003 naar de Universiteit van Utrecht om daar wiskunde (met minor informatica) te studeren. Hier leerde ik programmeren met Java. Ik maakte onder andere schetsprogramma’s en programma’s die visualisaties maakte van spiegelende geometrische objecten die in elkaar bewogen. Op de UU leerde ik ook programmeren in C, Matlab, Mathematica, R en Python. Toen ik daarna in 2007 mijn studiepad vervolgde op de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor een master Operations Research and Management, leerde ik programmeren in Pascal en maakte ik complexe simulaties met Enterprise Dynamics.

Naast mijn studie heb ik bijles gegeven in wiskunde en aanverwante vakken aan minstens 238 leerlingen / studenten (!). Zie voor mijn ervaringen op dit vlak www.wiskundebijles.net.

In 2009 startte ik als stagiair bij een middelgroot bedrijf. Ik attendeerde collega’s op mogelijke optimalisaties en maakte al wat kleine programma’s die mensen veel werk uit handen namen. Van eind 2009 tot begin 2011 werkte ik bij het zelfde bedrijf als analist. In deze tijd heb ik vele tientallen macro’s in VBA gemaakt. Begin 2011 kreeg ik mijn huidige baan als Business Intelligence Specialist. Ik programmeer in mijn vrije tijd programma’s om mijn werk kracht bij te zetten. Voor OBIEE (Oracle Business Intelligence) heb ik onder andere een zoektool, een XML editor en een programma’s om logbestanden uit te lezen gemaakt.

Ik heb ervaring met het maken van programma’s die in de praktijk bij een paar middelgrote bedrijven worden gebruikt. In praktijk is mij de laatste jaren opgevallen dat al grote optimalisatieslagen te behalen zijn door simpele tools te maken. Met sommige programma’s worden uren werk per dag bespaard, andere programma’s geven zelfs antwoord op vragen die zonder de programma’s onmogelijk beantwoord zouden kunnen worden. Ik heb in mijn werk vele optimalisaties uitgevoerd, waardoor ik de praktijk en theorie goed weet te combineren.

Ik heb tijdens mijn banen als analist, Business Intelligence Specialist en Data Scientist, vele tientallen programma’s geschreven voor het bedrijf waar ik werk. Verder heb ik de laatste jaren programma’s gemaakt voor andere bedrijven en vrienden. Met de meeste programma’s verkrijgen specialisten antwoorden op ingewikkelde vragen en besparen zij veel tijd. Mijn studies (Atheneum, HTS Bouwkunde (Avans Hogeschool Den Bosch), Wiskunde met minor Informatica (Universiteit Utrecht) en een master Operations Research and Management (Universiteit van Amsterdam)), de ruim 20 jaar ervaring met het verzorgen van bijlessen wiskunde en andere vakken aan vele leerlingen en de ruim 10 jaar ervaring in het bedrijfsleven vormen een goede bagage.

Dit is een lijst van enkele van de vele programma’s die ik gemaakt heb met Pascal, Visual Basic, VBA, Excel, Bash (Unix Shell), Python en R.

 • Een facturatieprogramma dat gemaakt is voor een grote diervoeder handelaar. Dit programma wordt dagelijks gebruikt.
 • Programma’s om te onderzoeken of de software juist werkt, die gebruikt wordt om te voorspellen of er significante veranderingen in de beurs optreden. Dit programma heb ik ontwikkeld voor een grote vermogensbeheerder.
 • Macro die op basis van ODBC koppelingen en SQL statements de voorraadverschillen uit een databases uitleest, op het resultaat bewerkingen uitvoert en de gegevens overzichtelijk terug geeft aan de gebruiker. De gebruiker kan hierop reageren, controles uitvoeren en de voorraden monitoren.
 • Macro die de hoeveelheid uitgevoerd werk bepaald uit log-bestanden van een machine. De macro ververst voortgangsschermen met hierin de prognose van het werk. Aan de hand hiervan kunnen de shiftleaders hun bezetting aanpassen.
 • Macro die labels genereert op basis van ODBC koppeling en SQL-statements.
 • Planning programma chauffeurs, gemaakt in VBA.
 • Macro die de inhoud van alle bestanden uit een map die aan een zeker criterium voldoen samenvoegt. Dit scheelt uren handmatig werk indien het veel bestanden betreft.
 • Macro die de logbestanden van het tijdregistratiesysteem controleert. Allerlei alerts worden hierdoor weergegeven en hierop wordt actie ondernomen.
 • Zoektool OBIEE. Dit programma is gemaakt met VBA en kan door alle gebouwde rapporten van alle gebruikers zoeken op text-delen. Hiermee kunnen vele vragen worden beantwoord, die onmogelijk zonder dit programma beantwoord zouden kunnen worden.
 • XML Editor. Met dit programma kan de XML van een rapport uit OBIEE op handige wijze worden bewerkt. Het programma lay-out de XML vanzelf waardoor overbodige spaties en andere overbodigheden verdwijnen. Verder is het mogelijk om diverse bewerkingen uit te voeren op de XML, zoals controles op kleurcode e.d. Dit programma is gemaakt met VBA.
 • Macro die ONIX-test-berichten samenstelt op basis van ingevulde cellen in Excel.
 • Invoerschermen voor Scrum-gegevens van teams. Aan de hand van de gegevens die zijn ingevoerd, worden door de macro SQL-statements gegenereerd die op de database worden uitgevoerd.
 • Macro voor een bestel- en adviessysteem. Deze macro past slimme filtering toe waardoor dagelijks in plaats van circa 1000 pagina’s nog maar enkele pagina’s handmatig te worden doorgewerkt.
 • Materialized views generator. Op basis van ingevulde cellen in Excel, die tabel- en kolomnamen bevatten, maakt deze macro voor alle combinaties die mogelijk zijn de SQL-statements, waarmee alle mogelijke materialized views kunnen worden gegenereerd.
 • Programma dat de log-bestanden die worden gegenereerd door OBIEE doorzoekt. Dit programma geeft weer hoeveel runtijd de queries hebben gehad die door de gebruikers zijn uitgevoerd. Hierdoor krijgt men bijvoorbeeld zicht op welk onderdeel geoptimaliseerd kan of moet worden en hoeveel gebruikers tegelijk de databases belasten. Dit programma is gemaakt in Visual Basic.
 • Zoektool gemaakt met Bash (Unix Shell). Deze zoektool zoekt bestanden met in te geven eigenschappen, vergelijkt bestanden, onderzoekt of bestanden gebruikt worden binnen OBIEE, etc.